Vrouwen maken de stad

De vrouwelijke stad

Tot op heden houden maar weinig vrouwen zich bezig met stadsplanning, het blijft een mannenbolwerk. Het artikel ‘Vrouwen maken de stad’ van De Ingenieur laat zien dat er veel ruimte is voor verandering.

Steeds meer mensen gaan in steden wonen. Meer dan de helft van de mensen woont wereldwijd zelfs al in een stedelijk gebied. Dat zal gaan stijgen tot ruim twee derde, zo blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Toch hebben mannen nog altijd een flinke vinger in de pap bij het ontwerpen van steden, vrouwen komen er niet echt aan te pas. In het artikel stelt socioloog Marguerite van den Berg van de Universiteit van Amsterdam dat dit komt door de scheiding tussen wonen en werken die er vroeger was: vrouwen zorgden in het huis in de buitenwijk voor de kinderen, mannen pendelden heen en weer naar de stad voor hun werk.

Vandaag de dag is volgens Van den Berg sprake van genderfying cities, steden waarin de economie minder industrieel is geworden, ook vrouwen betaald werk doen en waarin ook hele gezinnen wonen. De stadsplanning veranderde echter nauwelijks. Niet zo vreemd ook, ze worden nog altijd merendeels door mannen ontworpen: liefst 77 procent van de architecten is man.

Omdat die vooral vanuit hun eigen ervaringen ontwerpen, wordt te weinig ingespeeld op de behoeften van vrouwen. Dat begint er al mee dat die zich anders verplaatsen: twee derde van de autorijders is man en twee derde van de voetgangers is vrouw, zo bleek uit onderzoek in de stad Wenen in de jaren negentig. Het is dus de hoogste tijd voor meer vrouwelijke input!